Maak van uw aggregaat een hybride generator met een batterypack / accupack

Het verminderen van CO² uitstoot is geen keuze meer, maar een must. We fossiele brandstoffen zijn niet eindeloos en we moeten naar de toekomst kijken zodat ook de nieuwe generatie gebruik kan maken van stabiele energiebronnen.

Op dit moment (2020) wil de rijksoverheid dat 14% van de gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komt. Dit blijkt in de praktijk niet haalbaar. Dat neemt niet weg dat de doelstelling voor 2030 al weer 27% is terwijl in 2050 alle energievoorzieningen volledig duurzaam moeten zijn. Linksom of rechtsom vraagt dit een terechte aanpassing van de manier van werken.

Werking accupack

Een accupack / batterypack is een samenwerking tussen een batterij en de generator. De gewenste energie is afkomstig van batterijen. De batterijen kunnen met netstroom opgeladen worden en met zonnepanelen. Niet altijd is er de beschikbaarheid van netstroom en de capaciteit van zonnepanelen is in veel gevallen niet voldoende om de gewenste stroomafname aan te leveren. In dat geval zal de batterypack een signaal geven aan de externe generator die vervolgens de batterijen weer gaat opladen. .

Waarom een batterypack?

Als u al in het bezit bent van een range generatoren kunt u de batterypack eenvoudig op uw bestaande generator aansluiten. Een logische vraag is “wat is de zin om de stroomtoevoer via de batterypack te laten lopen”? Wanneer er continu veel stroom gewenst is er een juiste balans tussen de capaciteit van de motor en de stroomafname die de generator realiseert. In dat geval heeft een hybride generator ook geen toegevoegde waarde.

Wanneer er vaak of regelmatig weinig stroom gewenst is zal de motor draaien (brandstofverbruik) en is er energie-overdracht voor weinig stroom. Hierdoor ontstaat verlies. De door de motor opgewekte energie kan min of meer niet vrijkomen.

Het is dan veel efficiënter dat de stroom afkomstig is van deen batterypack. De accupack leveren precies wat de motor nodig heeft. Wanneer de batterijen opgeladen worden draait de motor op volle toeren waarbij het volledige vermogen dat de generator levert in de batterij terechtkomt. (geen energieverlies).

De gevaren van een mobiele batterypack.

Wanneer een batterypack niet met de juiste componenten opgebouwd is kunnen er problemen ontstaan. Dit zal in bijna alle gevallen met de batterijen te maken hebben. Bij een accupack is het volgende belangrijk:

 1. De ontlading mag niet te snel zijn.
 2. Een accupack mag niet snel leeg zijn (en weggezet worden). In dat geval kan er beschadiging ontstaan zodat de levensduur aanzienlijk zal verminderen. Als er niet bijtijds bijgetankt wordt vanaf de externe generator zal de batterij ook niet meer opgeladen worden en uiteindelijk leeg komen te staan.

Een goede hybride generator heeft deze mogelijke problemen ondervangen. Door de jarenlange ervaring van Trime bieden we de volgende slimme oplossingen:

 1. Als er teveel stroom van een accupack afgenomen zal worden wat zou resulteren in een te snelle ontlading zal de stroom automatisch rechtstreeks van de externe generator komen. Hierdoor is er alsnog een juiste balans in de energie-overdracht, maar de batterypack blijft bespaard van verkeerd gebruik
 2. Als de stand van de batterypack lager wordt als mogelijk is (in geval van geen brandstof) zal er een mail of pushbericht naar de gebruiker gestuurd worden. Als hier niet op gereageerd wordt, zal de accupack zich volledig uitschakelen. Opnieuw gaat er een mail/ pushbericht naar de gebruiker. Deze heeft dan enkele weken de tijd om actie te ondernemen en zorg te dragen voor het bijtanken of het opladen van de accupack met netstroom. In dat geval zal er geen beschadiging aan de batterij plaatsvinden.

Online monitoring

Voor de CO² prestatieladder of keurmerken kan het belangrijk zijn om inzicht te hebben in de prestaties van de accupack zoals:

 • Brandstofbesparing
 • Prestaties van het zonnepaneel
 • Afgenomen vermogen (om de juiste beslissingen te kunnen maken).

Online monitoring kan optioneel aangeboden worden. Zowel op een App als computer als op de batterypack (touchscreen) kan inzicht geboden worden en instellingen gewijzigd worden. Het is zelfs mogelijk om van afstand bepaalde activiteiten te (de-) activeren.

Welke type batterijen zijn mogelijk?

 AGM Batterijen

 • Lagere aanschafprijs
 • 500 tot 2000 cycli (afhankelijk van de kwaliteit)
 • Kan (bij voorkeur) tot 50% ontladen om een zo optimaal mogelijk levensduur te garanderen.

LITHIUM batterijen

 • Hogere aanschafprijs
 • + 3500 cycli
 • Kan tot 20% ontladen en levert uiteindelijk dus langer capaciteit.

Hoeveel brandstofbesparing en CO² uitstoot kan ik besparen?

We maken graag voor u een berekening op basis van uw situatie wat de brandstofbesparing is. Schroom niet om contact met ons op te nemen.

Meer weten?

We hebben standaard een uitgebreide range betrouwbare en betaalbare accupacks. Heeft u specifieke wensen?  Trime is specialist in maatwerk. We gaan graag met u de uitdaging aan.

Graag staan we tot uw beschikking. Wilt u een offerte of heeft u vragen? Bent u op zoek naar maatwerk? Mail naar info@trime-north.com of bel +31 (0) 85 021 82 55